7 tips om condensatie en vocht te verminderen

Condensatie

1. Zorg ervoor dat de wasmachine correct is geventileerd

Als u een wasmachine of wasdroger in uw woning heeft, zorg er dan voor dat deze correct wordt ontlucht. Van slechts één wasbeurt komt er twee liter water in de lucht, dit effect wordt alleen versterkt als de machine in een keuken wordt geplaatst, omdat koken alleen maar bijdraagt aan de condensatie.

2. Droge kleding buitenshuis

Probeer waar mogelijk uw kleding buiten te drogen om te voorkomen dat er zich teveel vocht ophoopt in uw woning. Als u uw kleding niet buiten kunt drogen, bewaar ze dan in een badkamer met de deur gesloten en de ramen open totdat de kleding volledig droog is.

Droog buiten kleden

3. Sluit keuken- en badkamerdeuren

Badkamers en keukens zijn de ergste boosdoeners voor condensatie. Zorg er bij het koken van voedsel, het koken van de waterkoker of het douchen voor dat de deur van uw keuken of badkamer gesloten blijft om te voorkomen dat het vocht in de lucht de koudere kamers binnendringt, waardoor condensatie ontstaat als het een koud oppervlak raakt.

4. Gebruik pan deksels bij het koken

Zorg er tijdens het koken voor dat u uw pannen afdekt met een deksel om vochtvorming door het koken van water te verminderen. Zorg er ook voor dat u een afzuigkap gebruikt als u er een heeft boven het fornuis of een afzuigkap als u die hebt geïnstalleerd, deze zijn ontworpen om het vocht dat tijdens het koken ontstaat te verminderen.

5. Zet de afzuigkap aan tijdens het douchen

Net als bij het koken in de keuken, zorg er bij het douchen of baden voor dat je je afzuigkap aanzet om de stoom en het vocht te verwijderen dat ontstaat bij het gebruik van warm water in een koude omgeving. Dit helpt de hoeveelheid condensatie die op uw badkamerramen en -wanden verschijnt te verminderen.

6. Stop met het gebruik van draagbare gas- en paraffineverwarmers

Stop met het gebruik van draagbare gas- en paraffineverwarmers

Draagbare gasflessen en petroleumkachels produceren veel vocht, samen met veel giftige dampen. Niet alleen veroorzaakt deze vorm van warmte overmatige condensatie in uw woning, het is ook een gezondheids- en veiligheidsrisico dat in de meeste huurovereenkomsten wordt vermeld als niet toegestaan in huurappartementen.

7. Bedek vistanks en aquaria

Veel gezinnen hebben huisdieren en planten die veel vocht produceren. Zorg ervoor dat u uw aquarium of aquariums afdekt om overtollig vocht te voorkomen. Als er vochtige plekken op uw muren verschijnen of als u meer oppervlaktecondensatie op uw ramen en muren in de buurt van uw kamerplanten opmerkt, probeer ze dan naar buiten te verplaatsen.

7 tips om condensatie en vocht te verminderen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven