De 6 must-know over vochtproblemen

over vochtproblemen

1 – Je huis produceert vocht. Heel veel!

Elk huishouden produceert vocht door te koken, wassen, baden en sporten. Zelfs ademen brengt vocht in de lucht. Uw gezin en huisdieren brengen elke dag vele liters water bij u thuis. Vocht kan ook vanuit de grond uw huis binnenkomen via de kelder of kruipruimte.

2 – Te hoge luchtvochtigheid is niet gezond …

Vochtigheid is belangrijk voor onze gezondheid. Een normale luchtvochtigheid is nodig om je prettig te voelen. Te veel vocht in uw huis kan echter grote problemen veroorzaken en zelfs uw gezondheid negatief beïnvloeden. Micro-organismen die gedijen in vochtige omstandigheden zijn bijzonder zorgwekkend omdat ze allergieën en astmatische aandoeningen kunnen veroorzaken.

Hoge luchtvochtigheid

3 – … en geen van beide is een te lage luchtvochtigheid

een lage luchtvochtigheid kan op zijn beurt allerlei vervelende effecten hebben. Je huid kan droog aanvoelen, je lippen kunnen gaan trillen en je ogen kunnen gaan jeuken. Pijnlijke ogen, ademhalingsmoeilijkheden en pijnlijke sinussen zijn ook veelvoorkomende problemen veroorzaakt door te droge lucht. Dit geldt vooral in de winter, wanneer de buitenlucht erg droog is. Ruimtes met airconditioning, waaronder vliegtuigen en kantoren, zijn ook bekende ‘droge zones’.

4 – Insecten en schimmels houden van een vochtig huis

Insecten gedijen goed in vochtige omstandigheden. Huisstofmijten houden vooral van warme temperaturen (23-27 graden Celcius / 75-80 graden Fahrenheit) en een hoge luchtvochtigheid van 70-80%. Een studie heeft uitgewezen dat mijtenpopulaties stoppen met groeien en afsterven wanneer de relatieve vochtigheidsgraad onder de 60% zakt. Het is bewezen dat airconditioning de huisstofmijtallergenen in huizen verlaagt door de omgevingstemperatuur en relatieve vochtigheid te verlagen. Schimmel houdt ook van vochtige omstandigheden. Wanneer de relatieve vochtigheid hoger is dan 80%, zal schimmel zich waarschijnlijk meer dan 50% van de tijd ontwikkelen. Het is bekend dat hun sporen bijdragen aan de ontwikkeling van astma bij kinderen en allergieën veroorzaken.

5 – Vocht is de nummer 1 elektronica-moordenaar

Overtollig vocht kan niet alleen uw gezondheid schaden, maar ook uw bezittingen beschadigen. Vooral elektronica is gevoelig voor beschadiging door condensatie. Vocht kan de contacten binnenin aantasten en de isolatieweerstand verlagen, wat kortsluiting kan veroorzaken. Let op hoge vochtigheid en drastische temperatuurveranderingen die optreden bij het binnenbrengen van elektrische apparaten vanuit uw koude garage of kelder. Zorg ervoor dat ze zich aanpassen aan het klimaat voordat u ze inschakelt. U kunt opgeslagen elektronica of andere waardevolle spullen beschermen door ze in gesloten plastic dozen te doen met een kleine ontvochtigingszak.

6 – Ventilatie is essentieel

Ventilatie is essentieel

De 6 must-know over vochtproblemen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven